Monday, April 3, 2017

Miért nem fog működni a Jobbik választási plakátja

Motto: Semmi sem az aminek látszik


Vajon kit céloz meg a képen látható vizuális tartalom? Az a szegmense a társadalomnak amelyik fogékony a negatív üzenetekre, már rég elkötelezte magát valamelyik baloldalinak nevezett, liberális formációhoz.

A bizonytalanok tábora pedig labilis. Ebben a szegmensben található az ország legnagyobb kisebbsége is, meg azok is akik nagy ívben tesznek a politikára ilyen olyan okból (bűnözők, drogosok, alkoholisták, a fősodor áldozatai). Ezek alkotják a többséget a bizonytalanok táborában.

A választók többsége nem vevő a korrupcióval kapcsolatos üzenetekre mivel a rendszerváltás óta mást sem hallanak mint korrupciós mantrákat amik aztán a választások után gyorsan eltűnnek a falakról és a következő választásokig a téma csak ritkán kerül elő.

Reklám szakemberek véleménye miszerint még a legjobb reklámot is le kell cserélni bizonyos időközönként mert az nem képes egy idő után az üzenetet eljuttatni a cél közönségnek ahol gyorsan kialakul fogyasztói fásultság. Vajon figyelembe vették ezt azok akik ezt a plakátot megtervezték.

A nemzeti oldal igen sokszínű mind irányultságában mind intellektuális képességeket illetően. A legnagyobb csoportot ebben a kategóriában a Fidesz szavazók alkotják. Hogy ez a plakát nem sok babért fog teremni ebben a körben azt nem nehéz kitalálni, sőt még azokat is elriasztja akik valamilyen szinten szimpatizáltak a Jobikkal.

Kísérletképpen osszuk fel a nemzeti oldalt három csoportra. Tegyük az elsőbe azokat akik tisztán látják mi történik a világban és értik is, hogy semmi sem az aminek látszik. A másodikba azokat akik nem teljesen tisztán de valamilyen szinten ők is tudják ezt még akkor is ha legtöbbször ambivalensen módon állnak a dologhoz. A harmadik csoportba pedig azokat akik elfogadják a valóságot annak aminek látszik és el sem tudják képzelni, hogy az öt érzékszer által megismert “valóság” mögött más realitások is létezhetnek.

Az első csoportba tartozók tisztán látják, hogy a világ ellen egy okult erő háborút folytat amit nem fegyverekkel vívnak. Ebben a harcban a kis csaták megnyerésének is hatalmas a jelentősége különösképpen ott ahol az ellenség több fronton is támad ( “civil szervezetek”).

Azt még a kormány ellenségei is elismerik jobb pillanataikban, hogy a magyar kormány köszönet a kreatív stratégiájának nem áll rosszul ebben az aljas több frontos háborúban. Azok a pénzügyi manőverek amiket az ellenzék a hiszékeny tömegeknek úgy kommunikál mint korrupció, a kormány háborús stratégiájának a része.

Az első a csoportban a negatív kampánynak nincs esélye. A másodikban sem túl sok mivel a háború a nemzet ellen olyan leplezetlenül folyik, hogy még a politikában kevésbé járatos emberek közül is egyre többen ismernek rá a háború igaz természetére - például a migráció analóg a hagyományos háborúkban egy atom csapással.

A Jobbik kampány csak a harmadik csoportban tartozók között számíthat kisebb nagyobb sikerre, mivel ez a szegmense a társadalomnak a látszatot valóságnak véli és nem érzékeli a helyzet sokrétűségét, így a probléma lényegét sem igazán (Ezért is lehet a választási hajlandóság a Jobbik szavazók között viszonylag alacsony)

Az evidens, hogy a Jobbik plakát nem céloz meg egy jól körülhatárolható cél közönséget - a párt ahogy esik úgy puffan stratégiáját követve indította el a választási kampányát, ami legalábbis a reklám szintjén egy rossz ómen.

Az sem elhanyagolható körülmény, hogy a választó polgárok egy tetemes része úgy élheti meg a negatív üzenetet mint vizuális provokációt ami inzultálja azok inteligenciáját akik képesek a sekélyes felszín álarca mögé látni.

Ezzel a stratégiával Jobbik nem csak hogy kormányt nem fog tudni váltani de még a szocialistákat sem lesz képes megelőzni a parlamenti választásokon mivel gyűlölet propagandára csak egy elenyésző kisebbség vevő főleg most amikor a globális médiumokat uraló háttérerők ismét újjult erővel támadják a kormányt mondvacsinált okokra hivatkozva.

(hungarianambiance.com)

No comments:

Post a Comment

Végre, lesz magas ház Budapesten